Social Icons

5 Οκτωβρίου 2013

02/10/2013: 30 χρόνια Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης: Οι μύθοι και η τραγική πραγματικότητα


Αθήνα, 2.10.2013 

30 χρόνια Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης
οι μύθοι και η τραγική πραγματικότητα


Ουσιαστικός διάλογος και πρωτοβουλίες, ως αποτέλεσμα Ημερίδας για την ψυχική υγεία που συνδιοργάνωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και το Φόρουμ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος, και το «FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» συνδιοργάνωσαν, το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα, την ημερίδα με θέμα: «Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;».  Στην ημερίδα συμμετείχαν σύλλογοι οικογενειών και αδελφών χρηστών, ευρωπαίοι και Έλληνες ειδικοί κι εμπειρογνώμονες, ευρωπαϊκές οργανώσεις καθώς και κοινωνικοί φορείς. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν μεταξύ άλλων να επαναλαμβάνουν ανά εξάμηνο την συνάντηση αυτή ώστε να αξιολογούν τις εξελίξεις, να ανταλλάσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές  αλλά και να συντονίζουν κοινές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.



Έναρξη Ημερίδας:

Ανοίγοντας τη ημερίδα, ο Νίκος Χρυσόγελος υπογράμμισε την πολυδιάστατη σημασία της ψυχικής υγείας, που δεν άπτεται μόνο της ιατρικής επιστήμης, αλλά είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό, κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Αναφέρθηκε στους στόχους της ημερίδας που ήταν η ανταλλαγή προτάσεων και καλών πρακτικών που θα οδηγήσουν σε συντονισμό ενεργειών για ένα βιώσιμο και σταθερό μοντέλο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στο πώς η κρίση επηρεάζει τον τομέα της ψυχικής υγείας, επεσήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική που περικόπτει κοινωνικές παροχές είναι αποτυχημένη και αντιπρότεινε την αναδιάρθρωση δομών και πολιτικών με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανοχή στην ετερότητα και την κοινωνική ένταξη των ληπτών, καταδεικνύοντας την έλλειψη περιεκτικής αντίληψης της ελληνικής κοινωνίας αναφορικά με την εξέλιξή της.

Δείτε τον χαιρετισμό του Νίκου Χρυσόγελου εδώ

Στην έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Α. Φραγκούλη, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Επιχειρήσεων (CEFEC), και ο Μ. Σταυρογιαννόπουλος, μέλος του Φόρουμ, ενώ στη συνέχεια ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, μοιράστηκαν τη γνώση και τις εμπειρίες τους και συζήτησαν με τους συμμετέχοντες.

Δείτε τους χαιρετισμούς της Α. Φραγκούλη εδώ και του Μ. Σταυρογιαννόπουλου εδώ

Ενότητα Α’: Συνοπτική αποτύπωση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και εκτίμηση της προόδου που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί. Το ισχύον μοντέλο ανταποκρίνεται στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ληπτών και των οικογενειών τους;

Οι ομιλητές της πρώτης ενότητας επεχείρησαν την αποτύπωση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ληπτών και των οικογενειών τους. Η Α. Αγγελή και ο Α. Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος και Γραμματέας του Συλλόγου Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝΑΨΥ), η Μ. Κανελλή, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ), και ο Α. Τσαμίτας, Γραμματέας του Συλλόγου «Αυτοεκπροσώπηση», αφού παρουσίασαν αντίστοιχα τον ρόλο και το έργο των Συλλόγων, αναφέρθηκαν στις ελλείψεις των δομών, την υποχρηματοδότηση, το κλείσιμο των νοσοκομείων και των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, τον αποκλεισμό των ληπτών, την παρακράτηση συντάξεων και επιδομάτων, τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος κατά την πιστοποίηση της αναπηρίας, καθώς και την όξυνση των δυσκολιών για τους λήπτες και τις οικογένειές τους στις απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Ε. Φυτράκης, δικηγόρος και ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, ανέδειξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Ελλάδα. Αφού αναφέρθηκε στις νομικές δεσμεύσεις της χώρας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία βασίζεται στον ανθρωπισμό, καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας και τη μορφή του κράτους δικαίου. Το ζητούμενο είναι, όπως ανέφερε, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση να προβάλλεται ως υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο ως θέμα υγείας.

Η Ν. Γαρώνη, μέλος του Φόρουμ, προέβη στον απολογισμό της λειτουργίας των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας ως ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών που μπορεί να καλύψει δυσπρόσιτες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και κατά συνέπεια να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε κοινωνίες που μέχρι τώρα δεν τις είχαν.

Την πρώτη ενότητα ολοκλήρωσαν με τοποθετήσεις τους η Μ. Σούμπαση, εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων, και ο Φ. Μπίμπασης, συντονιστής της Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι αφού ανέλυσαν την παθογένεια του συστήματος, τόνισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της αποασυλοποίησης, του σχεδιασμού δομών εναλλακτικών προς τον εγκλεισμό, με σεβασμό του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του πάσχοντος, και της ενσωμάτωσης των ειδικών ομάδων πληθυσμού στην κοινωνία. Αναφέρθηκαν στον αποκλεισμό των συγκεκριμένων ατόμων ως έλλειψη γενικότερης ανοχής στη διαφορετικότητα, συνδέοντάς τον με την αύξηση των φασιστικών φαινομένων στην ελληνική κοινωνία.

Συντονιστές της πρώτης συνεδρίας ήταν οι Χ. Παπαδάκης, ΣΟΨΥ, και Α. Κατσαμάγκος, μέλος τους Φόρουμ.

Ενότητα Β’: Πολιτικές, Σχέδια Δράσης, Προγράμματα και Καινοτομίες στον τομέα της ψυχικής υγείας: Προτάσεις για ένα “βέλτιστο μείγμα” υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας στη βάση της τεκμηριωμένης ψυχιατρικής, των αναγκών των ληπτών σε τοπικό επίπεδο και της συμμετοχής των ίδιων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας. Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση ανεξαρτήτως μεταβολών της πολιτικής βούλησης;

Η δεύτερη θεματική επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη βάση τεκμηριωμένων ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και προσαρμογής στις ανάγκες των ληπτών και των οικογενειών τους. Το ζητούμενο της ενότητας αυτής ήταν να δοθεί απάντηση στο ερώτημα: «Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια στην εφαρμογή ανεξάρτητα από τις μεταβολές της πολιτικής βούλησης;». Οι Β. Jacob, υπεύθυνος διαχείρισης έργου και συντονιστής της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, P. Delespaul, Καθηγητής για τις Καινοτομίες στη Ψυχική Υγεία στην Ολλανδία, Μ. Morris, διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Α. Barbato, ειδικός επιστήμονας στη Μονάδα Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Mario Negri, και J. Pfeiffer, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη Μετάβαση από την Ιδρυματική στην Κοινοτική Βάση Φροντίδας και σύμβουλος σε  θέματα πολιτικής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ψυχική Υγεία, παρουσίασαν πολιτικές, εθνικές στρατηγικές, καινοτόμα σχέδια δράσης από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Ιταλία. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη διασύνδεσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την πρωτοβάθμια φροντίδα, η  σπουδαιότητα της κοινωνικής ένταξης, ουσιαστικής ενδυνάμωσης και ανάληψης ενεργού ρόλου από τους λήπτες, η σημασία των συνεργασιών και η θεώρηση της κρίσης ως ευκαιρίας για την ολοκλήρωση του συστήματος μέσω της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων.

Συντονιστές της δεύτερης συνεδρίας ήταν οι Β. Φωτόπουλος, Διευθυντής ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, και Π. Φίτσιου, μέλος του Φόρουμ.

Ενότητα Γ’: Tα οικονομικά της ψυχικής υγείας: χρηματοδότηση, κοστολόγηση και χρηστή διαχείριση των πόρων. Προς ένα βιώσιμο σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα: διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Οι F. Amaddeo, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, Β. Grove, ειδικός σύμβουλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ψυχική Υγεία, C. Magro, Αντιπρόεδρος της EUFAMI, C. Huitink, μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ψυχιατρική, και M. Carpay, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ασκληπιού, ανέλυσαν την ορθή διαχείριση των πόρων και τη συμβολή της παρακολούθησης και αξιολόγησης προς ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας. Μίλησαν για την ανάγκη να ενισχυθούν οι σύλλογοι των ληπτών και να αποκτήσουν θέση συνομιλητή στις εξελίξεις, καθώς όπως τόνισε ο Huitink όλα πρέπει να γίνονται για τους λήπτες με τους λήπτες και όχι χωρίς τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις. Άλλος ένας τομέας που, όπως όλοι οι ομιλητές τόνισαν, έχει μείνει πίσω και με ευθύνη των ίδιων αλλά με μεγαλύτερη ευθύνη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και της πολιτικής ηγεσίας, που για τόσα χρόνια λειτουργούσαν εκ μέρους των ληπτών, κρατώντας τους λήπτες δέσμιους των δικών τους προτεραιοτήτων και φιλοδοξιών.

Συντονιστές της τρίτης συνεδρίας ήταν η Μ. Λαζαρίδου, μέλος του Φόρουμ και ο Ν. Χρυσόγελος.

Συμπεράσματα της Ημερίδας:

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις, αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, θα μπορούσαν να συνοψιστούν ακολούθως:

1.Η ψυχική υγεία δεν είναι αμιγώς ιατρικό θέμα, αλλά και κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό και υπό αυτή την έννοια μας αφορά όλους,
2.Κατά τη διαμόρφωση και παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας θα πρέπει να προτάσσεται και να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με προεξάρχον το δικαίωμα στη ζωή,
3.Πέρα από την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, χρειάζεται μία “από κάτω προς τα πάνω” προσέγγιση για την ολοκλήρωση του συστήματος ψυχικής υγείας,
4.Παρά τις εγγενείς αδυναμίες του συστήματος που επιδεινώνονται λόγω της κρίσης, μπορεί να προωθηθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων,
5.Η διαδικασία της κοινωνικής ένταξης των ληπτών είναι εξέχουσας σημασίας,
6.Χρειάζεται η οικοδόμηση ευρύτερων εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών συμμαχιών,
7.Χρειάζεται να θέσουμε ενδιάμεσους στόχους,
8.Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις,
9.Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των διαδικασιών είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Παρόλα αυτά, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύστημα αξιολόγησης και παρακολούθησης,
10.Απαιτείται η ανάληψη διεθνών δράσεων, με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος,
11.Διαπιστώθηκε η έλλειψη αντιπροσωπευτικής πολιτικής εκπροσώπησης στην Ημερίδα,
12.Η ολοκλήρωση του συστήματος ψυχικής υγείας θα πρέπει να τεθεί υψηλά στην πολιτική ατζέντα,
13.Αποσπάστηκε η δέσμευση να δοθεί συνέχεια στην Ημερίδα, αλλά επί συγκεκριμένης βάσης.


Άλλες παρεμβάσεις στην Ημερίδα:

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, χαιρέτισε την πρωτοβουλία και ανέδειξε τη συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ανοχής στην διαφορετικότητα και της αύξησης των φασιστικών φαινομένων στην ελληνική κοινωνία με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τόσο οι Νίκος Χρυσόγελος και Μιχάλης Τρεμόπουλος, όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων που συμμετείχαν στην Ημερίδα, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των ρατσιστικών και φασιστικών φαινομένων που εκδηλώνονται με πολλές και διαφορετικές μορφές.
 
Δείτε τον χαιρετισμό του Μιχάλη Τρεμόπουλου εδώ

Τα συμπεράσματα και όλες οι εισηγήσεις και παρεμβάσεις στην Ημερίδα

Δείτε τα συμπεράσματα της Ημερίδας: μέρος πρώτο εδώ, μέρος δεύτερο εδώ

Εισηγήσεις πρώτης ενότητας:
Α. Αγγελή εδώ
Α. Αλεξανδρόπουλος εδώ
Μ. Κανελλή εδώ
Α. Τσαμίτας εδώ
Ε. Φυτράκης, πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ
Ν. Γαρώνη εδώ
Μ. Σούμπαση εδώ
Φ. Μπίμπασης εδώ

Εισηγήσεις δεύτερης ενότητας:
Β. Jacob εδώ
P. Delespaul μέρος πρώτο εδώ, δεύτερο μέρος εδώ
Μ. Morris πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ
Α. Barbato μέρος πρώτο εδώ, μέρος δεύτερο εδώ
J. Pfeiffer πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

Εισηγήσεις τρίτης ενότητας:
F. Amaddeo πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ
Β. Grove εδώ
C. Magro πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ
C. Huitink πρώτο μέρος εδώ, δεύτερο μέρος εδώ

Μπορείτε, επίσης, να δείτε φωτογραφίες από την Ημερίδα εδώ

14 Σεπτεμβρίου 2013

21/09/2013: ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ














ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


09:00 - 09:30 Εγγραφές   

Έναρξη της τράπεζας (Συντονιστής: Σταυρογιαννόπουλος Μ., μέλος του FORUM)

09:30 - 09:45.  " Κρίση και Ψυχική Υγεία" Χρυσόγελος N., Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 
09:45 - 10:00 Εισαγωγικές Σκέψεις,  Φραγκούλη A., PhD
, Πρόεδρος του Social Firms Europe (CEFEC), μέλος του FORUM. 


10:00 - 12:00 Πρώτη Συνεδρία


Συντονιστές:  Παπαδάκης  Χρ. (ΣΟΨΥ), Κατσαμάγκος Α, μέλος του FORUM,

Σύντομη αποτύπωση και εκτίμηση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Έχουμε υποστηρίξει και ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ληπτών και των οικογενειών τους;

10:00 – 10:15 "Η εμπειρία να είναι κανείς αδελφός ψυχικά πάσχοντος ατόμου: Η ανάγκη οργάνωσης σε Σωματείο". Αγγελή Α, Αλεξανδρόπουλος Α, Πρόεδρος και Γραμματέας  του Συλλόγου Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝΑΨΥ), μέλη του FORUM.

10:15 – 10:30 "Ο λαβύρινθος που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οικογένειες των ψυχικά πασχόντων". Κανελλή Μ, Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία. μέλος του FORUM

10:30 - 10:45 "Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Ελλάδα". Φυτράκης E., Δρ. Νομικής. – Δικηγόρος, Ειδικός επιστήμων στο Συνήγορο του Πολίτη.

10:45 - 11:00 "Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας καταρρέουν: Μνημόνιο στην Ψυχική Υγεία". Τσαμίτας Α., Γραμματέας του Συλλόγου «Αυτοεκπροσώπηση», μέλος του FORUM

11:00 - 11:15 "Hearing Voices Network : Ιστορικό Δημιουργίας και Φιλοσοφίας του Δικτύου, Διαδρομή στην Ελλάδα - Ομάδες αυτοβοήθειας: Ανάγκη για ανάρρωση, όχι συντήρηση στην ασθένεια.". Λυκοβουνιώτη Μ., Μέλος του Ελληνικού Δικτύου "Ακούγοντας Φωνές", μέλος του FORUM.

11:15 - 11:30 " Η κινητή μονάδα ως ένα σύγχρονο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε δυσπρόσιτες περιοχές " , Σκαρβέλλης Κ., μέλος του FORUM.

11:30 - 11:45 "Σύστημα Υγείας για τους ΑΜΕΑ" . Μπίμπασης Φ.
, Συντονιστής Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του FORUM.

11:45 - 12:00 “Θέσεις και προτάσεις για την Ψυχική Υγεία” Σούμπαση Μ., εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων

12:00 - 12:15 Παρεμβάσεις-Συζήτηση

12:15 - 12:30 Διάλλειμα για καφέ


12:30 - 14:10 Δεύτερη Συνεδρία

Συντονιστές: Φωτόπουλος Β., Διευθυντής ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, Φίτσιου Π., μέλος του FORUM

Πολιτικές-Σχέδια Δράσης-Προγράμματα και Καινοτομίες στην Ψυχική Υγεία: Προτάσεις για ένα «βέλτιστο μίγμα» υπηρεσιών ψυχικής υγείας, βασισμένo στην τεκμηριωμένη ψυχιατρική, στις ανάγκες των ληπτών σε τοπικό επίπεδο και με την ενεργό συμμετοχή των ιδίων των ληπτών, των οικογενειών τους και της κοινότητας. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την συνέχεια στην εφαρμογή, ανεξάρτητα από τις «διακυμάνσεις» της πολιτικής βούλησης;

12:30 - 12:50 “Καινοτόμες Δράσεις για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας”.  Jacob B., Project Manager and Federal Coordinator of the Reform of Mental Health Care: 

12:50 - 13:10 “Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν είναι σταθερά μειονεκτήματα. Οι επιπτώσεις των επιλογών φροντίδας στην ψυχική υγεία”. Prof. Dr. Delespaul Philippe A.E.G., Professor for Innovations in Mental Health Care, Board member CCAF, The Netherlands

13:10 - 13:30 “Βελτιστοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μέσω του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και της εφαρμογής των υπηρεσιών: Στοιχεία από τρεις εθνικές στρατηγικές (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Βέλγιο)”. Prof. Morris M., Director, Centre for Community Mental Health, Birmingham City University:

13:30 - 13:50 “Τεκμηριωμένες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην κοινοτική φροντίδα των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές”. Dr. Barbato Ang., Senior Scientist at the Epidemiology and Social Psychiatry Unit, Mario Negri Institute:

13:50 - 14:10 "Πώς διασφαλίζουμε ένα βιώσιμο σύστημα κοινοτικής φροντίδας στην ψυχική υγεία σε τοπικό επίπεδο, διαμέσου ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού". Dr. Pfeiffer J., Member of the Expert Group in Transition of Institutional to Community Based Care, Senior Policy Advisor in DI of Mental Health Europe.

14:10 - 14:30 Συζήτηση-Παρεμβάσεις 

14:30 - 15:30 Ελαφρύ Γεύμα 


15:30 - 18.00 Τρίτη Συνεδρία

Συντονιστές: Λαζαρίδου Μ., μέλος του FORUM, Χρυσόγελος Ν.

Τα Οικονομικά της Ψυχικής Υγείας: Χρηματοδότηση, Κοστολόγηση και Ορθή Διαχείριση Πόρων. Προς ένα βιώσιμο σύστημα ψυχικής υγείας στη Χώρα: Διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης.

15:30 - 15:50 “Παρακολούθηση και αξιολόγηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Κλινικές και οικονομικές πτυχές της ψυχικής υγείας”. Prof. Amaddeo F., Associate Professor of Psychiatry, Department of Public Health and Community Medicine, University of Verona.

15:50 - 16:10 “Ανακτώντας μια ζωή – πώς θα έμοιαζε η επιτυχία; Ο σκοπός και ο ρόλος της σύγχρονης υπηρεσίας ψυχικής υγείας”. Prof. Grove B., Senior Policy Advisor, Mental Health Europe.

16:10 - 16:30 “Πολιτική Ψυχικής Υγείας-Η εμπειρία της EUFAMI από την εργασία της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο”. Magro C., Vice President, EUFAMI.

16:30 - 16:50 “Ψυχική Υγεία και ΜΜΕ: μιλώντας για εικόνες και ταυτότητα”. Huitink Cl., Policy employee Dutch Association for Mental Health and Addiction Care (GGZ Nederland) , Board Member of the Global Initiative on Psychiatry.

16:50 - 17:10 “Σχεδιασμός και μετασχηματισμός του Συστήματος Ψυχικής Υγείας σε εθνική κλίμακα”.  Carpay M., MD member of the board of the Asklepios Foundation and Program Μanager of Mental Health in the sectors mental health care,  care for people with learning disabilities and care for the elderly of Cordaan,  Amsterdam, the Netherlands.

17:10 - 17:30 Συζήτηση-Παρεμβάσεις 

17:30 - 18:30 Κλείσιμο-Συμπεράσματα. Συντονιστές: Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του FORUM


  

13 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


















Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο 
σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα:
Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. 
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;

Πρόσκληση σε Στρογγυλή Τράπεζα
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013
Αθήνα, ξενοδοχείο “Τιτάνια”
Πανεπιστημίου 52


Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος, και το «FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» σας προσκαλούν σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;», που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 09:00 – 18:30 στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” (αίθουσα «Σωκράτης», 10ος όροφος).

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα ψυχικής υγείας και έχει ως στόχο, μέσα από τη συζήτηση και την κριτική ανασκόπηση, να οδηγήσει σε συντονισμό ενεργειών και σε προτάσεις για μελλοντικές δράσεις που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο και σταθερό μοντέλο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: «Συνοπτική αποτύπωση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και εκτίμηση της προόδου που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί. Το ισχύον μοντέλο ανταποκρίνεται στα δικαιώματα και τις ανάγκες των ληπτών και των οικογενειών τους;», «Πολιτικές, Σχέδια Δράσης, Προγράμματα και Καινοτομίες στον τομέα της ψυχικής υγείας: Προτάσεις για ένα “βέλτιστο μείγμα” υπηρεσιών στον τομέα της ψυχικής υγείας στη βάση της τεκμηριωμένης ψυχιατρικής, των αναγκών των ληπτών σε τοπικό επίπεδο και της συμμετοχής των ίδιων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας. Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση ανεξαρτήτως μεταβολών της πολιτικής βούλησης;» και «Τα οικονομικά της ψυχικής υγείας: χρηματοδότηση, κοστολόγηση και χρηστή διαχείριση των πόρων. Προς ένα βιώσιμο σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα: διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης.»

Ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα τοποθετηθούν και στη συνέχεια θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος ως ομιλητές: 

Χρυσόγελος Ν.: ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
Φραγκούλη Α.: Πρόεδρος του των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Επιχειρήσεων (CEFEC), μέλος του FORUM,
Αγγελή Α.: Πρόεδρος Συλλόγου Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝΑΨΥ), μέλος του FORUM,
Αλεξανδρόπουλος Α.: Γραμματέας  του ΚΙΝΑΨΥ, μέλος του FORUM,
Κανελλή Μ.: Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, μέλος του FORUM,
Φυτράκης E.: Δικηγόρος, Ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη,
Τσαμίτας Α.: Γραμματέας του Συλλόγου «Αυτοεκπροσώπηση», μέλος του FORUM,
Λυκοβουνιώτη Μ.: Μέλος του Ελληνικού Δικτύου "Ακούγοντας Φωνές", μέλος του FORUM,
Σκαρβέλλης Κ.: Κλινικός Ψυχολόγος, Μέλος του FORUM,
Μπίμπασης Φ.: Συντονιστής Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ των Οικολόγων Πράσινων, μέλος του FORUM,
Σούμπαση Μ.: εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων
Jacob B.: Υπεύθυνος διαχείρισης έργου και συντονιστής της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης,
Delespaul Philippe A.E.G.: Καθηγητής για τις Καινοτομίες στη Ψυχική Υγεία, μέλος του ΔΣ του CCAF, Ολλανδία,
Morris M.: Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Πόλης του Μπέρμιγχαμ,
Barbato Ang.: Ειδικός επιστήμονας στη Μονάδα Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Mario Negri,
Pfeiffer J.: Μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη Μετάβαση από την Ιδρυματική στην Κοινοτική Φροντίδα, Ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής σε Θέματα Αποϊδρυματοποίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ψυχική Υγεία
Amaddeo F.: Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Κοινότητας, Πανεπιστήμιο της Βερόνα,
Grove B.: Ειδικός Σύμβουλος, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Ψυχική Υγεία,
Magro C.: Αντιπρόεδρος, EUFAMI,
Huitink Cl.: Ολλανδικός Σύνδεσμος για την Ψυχική Υγεία και Τοξικομανία, μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ψυχιατρική,
Carpay M.: Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ασκληπιού

H ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη και της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:


Πένυ Παπασπυροπούλου: τηλ. +30 210 3223867,  e-mail: europarl.op@gmail.com
Αλεξία Τσούνη: τηλ. +30 210 2525421, e-mail: europarl.op@gmail.com
Μάριος Σταυρογιαννόπουλος: τηλ. +30-6947-122429, email: Mariosstav@ath.forthnet.gr
Παναγιώτα Φίτσιου: τηλ. +30-6974-430954, email: pfitsiou@gmail.com
Αντώνης Κατσαμάγκος: τηλ. +30-6945-857076, email: katsamagos@gmail.com


Download Press Release in English


 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


















 11.9.2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος και το «FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» σας προσκαλούν στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα:

«Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;»

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των ληπτών, των οικογενειών τους και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας που ανήκουν στο «Forum για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση»  να επιτύχουν την επιστημονική και πολιτική υποστήριξη για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και αμετάκλητου μοντέλου υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Τα θέματα θα αναπτύξουν ειδικοί αναγνωρισμένης αξίας στο χώρο από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό, οι οποίοι έχουν ή είχαν θεσμικές θέσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα ψυχικής υγείας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα έναρξης 09.30 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, οδός Πανεπιστημίου 52, στην αίθουσα  «Σωκράτης», 10ος όροφος.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Πένυ Παπασπυροπούλου, τηλ. +30 210 3223867  e-mail: europarl.op@gmail.com
Αλεξία Τσούνη, τηλ. +30 210 2525421, e-mail: europarl.op@gmail.com
Μάριος Σταυρογιαννόπουλος τηλ. +30-6947-122429  email: Mariosstav@ath.forthnet.gr
Παναγιώτα Φίτσιου τηλ. +30-6974-430954  email: pfitsiou@gmail.com
Αντώνης Κατσαμάγκος τηλ.  +30-6945-857076  email: katsamagos@gmail.com


Download Invitation in English


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝ-ΣΚΕΨΗ


Η ομάδα που στηρίζει τον ιστότοπο και οργανώνει και τις συναντήσεις των FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση απαρτίζεται από λήπτες, οικογένειες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας από διάφορους χώρους που συμμετείχαν στις συναντήσεις, γνωρίστηκαν, βρήκαν κοινά σημεία και αποφάσισαν να προσπαθήσουν προς μια συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης κάτω από ένα χώρο των σκέψεων και προβληματισμών και της από κοινού και από τη βάση προσπάθειας, και όχι από την κορυφή προς τα κάτω, διαμόρφωσης προτάσεων και χάραξης πολιτικής για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα. Κύριος γνώμονας οι λήπτες των υπηρεσιών που είναι ουσιαστικοί συν-ομιλητές και όχι απλοί παρατηρητές. 



  

3 Απριλίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ


Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2012, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την έναρξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε το 1ο Forum Συζήτησης-Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο «Τριάντα Χρόνια Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση…Και τώρα τι;» στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με την πρωτοβουλία των επιστημονικών μη κερδοσκοπικών σωματείων: Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ., Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

Στόχο του Forum αποτέλεσε η ανασκόπηση και η κριτική επανεκτίμηση των εξελίξεων των τριάντα τελευταίων ετών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, η παρουσίαση της προόδου και των επιτευγμάτων στο χώρο, αλλά και των ελλείψεων και των απειλών για το μέλλον. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός Forum Συζήτησης, που θα καταλήγει σε θέσεις - στόχους έτσι ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, μέσω της διεξαγωγής 5 επιπλέον συναντήσεων  - έως τον Ιούνιο 2013 - στις οποίες θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Η αρχική ιδέα για τη διοργάνωση του Forum Συζήτησης στηρίχθηκε στην εμπειρία του 1ου Ελληνογαλλικού Συμποσίου Κοινωνικής Ψυχιατρικής, που είχε διεξαχθεί με μεγάλη επιτυχία το  1981, στην Αθήνα. Κύριος στόχος του Συμποσίου ήταν η έκφραση της ανάγκης για αλλαγή και ο προβληματισμός πάνω στη μεθοδολογία του μετασχηματισμού του τότε καθιερωμένου συστήματος. «Γιατί δεν πρόκειται απλώς για τη βελτίωση ενός συστήματος ψυχικής υγείας, πρόκειται για την ανάγκη αντικατάστασης ενός παλιού συστήματος με ένα νέο… Στο Συμπόσιο τονίστηκε η ιδιοτυπία και το πολύπλοκο της τότε σύγχρονης ψυχιατρικής περίθαλψης, το πόσο η αναγκαιότητα να διατηρείται ο προσωπικός χαρακτήρας των μονάδων, των λειτουργιών αλλά και των ατόμων, μέσα στην καθολικότητα του προγραμματισμού και της δράσης του δημοσίου φορέα… Δεν είναι αρκετό να λειτουργούν πολλά κέντρα Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Η επιτυχία εξαρτάται από την υψηλή εξειδίκευση και τη συναισθηματική θέση του προσωπικού… Είναι φανερό πόσο η δύσκολη διαδικασία δημιουργίας νέων δομών απαιτεί: προγραμματισμό και μεθόδευση, προτάσεις αλλά κυρίως πράξεις από κρατικούς λειτουργούς και ειδικούς στους κλάδους ψυχικής υγείας, ρεαλισμό και αναζήτηση του εφικτού, αποδοχή της αντίστασης στην εξέλιξη και έγκαιρη επισήμανση και αποφυγή των κινδύνων αποτυχίας».

1. Βασικά σημεία 1ου Forum Συζήτησης, 7 & 8/12/12

Στην 1η αυτή συνάντηση αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικοί άξονες: 
  • Ιδεολογικό / φιλοσοφικό πλαίσιο.
  • Δράσεις / στοχεύσεις.
  • Οργανωτικά / διοικητικά / οικονομικά θέματα.
  • Τι κάνουμε τώρα; Μελλοντικές δράσεις.

Το 1ο Forum έκλεισε με την υπογραφή ψηφίσματος από τους συμμετέχοντες φορείς ενώ παράλληλα καλλιεργήθηκε το έδαφος για την οργάνωση του 2ου Forum Συζήτησης. 

2. Βασικά σημεία 2ου Forum Συζήτησης, 16/2/13

Στο 2ο Forum Συζήτησης συμμετείχαν οι εξής φορείς: Δίκτυο «Αργώς», ΠΟΣΟΨΥ, ΠΟΚοιΣΠΕ, Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, «Συν-ειρμός» (Κέντρο Ημέρας Βαβέλ), Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί». Κύριο θέμα της 2ης αυτής συνάντησης υπήρξε: “Η Αποφυγή Αναγκαστικών Νοσηλειών”. Επίσης στα πλαίσια αυτής συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας με σκοπό την επεξεργασία των εξής θεμάτων: 

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ
  • ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

3. Βασικά σημεία 3ου Forum Συζήτησης, 2/3/13

Η ατζέντα του 3ου Forum Συζήτησης περιελάμβανε τις εξής θεματικές ενότητες: 
  • Αλληλοενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει, σύμφωνα με αυτά που συζητήθηκαν στο 2ο Forum.
  • Ποιοι είμαστε, τι υπηρεσίες προσφέρουμε και σε ποιο τομέα λειτουργούμε.
  • Εκπροσώπηση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και των οικογενειών/φροντιστών τους: τί ανάγκες θα πρέπει να καλύπτουν οι υπηρεσίες και ποιες θα πρέπει να είναι οι υπηρεσίες αυτές.

Στα πλαίσια όλου αυτού αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό των συμμετεχόντων  αλλά και την προώθηση του διαλόγου σε θέματα που αφορούν το χώρο της ψυχικής υγείας αποφασίστηκε η δημιουργία του συγκεκριμένου ιστολογίου (blog). Επιδίωξη του διαδικτυακού αυτού χώρου είναι να αναπτυχθεί ένας ζωντανός διάλογος που θα καταλήξει σε συγκλίσεις και συνεργασίες με όλους τους φορείς, δημόσιους, ιδιωτικούς, αλλά και φορείς που εκπροσωπούν χρήστες και οικογένειες. ώστε να κατατεθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης. Απάντηση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι η συσπείρωση, η συνεργασία η σκέψη και η δράση πάνω σε θέματα που όλους μας απασχολούν. 

Η Οργανωτική Επιτροπή

  

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ


Καλώς ήρθατε,

Οι έννοιες  της ποιότητας και της αξιολόγησης των υπηρεσιών είναι συνυφασμένες και θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για την λειτουργία κάθε υπηρεσίας ψυχικής υγείας. 

«Στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, η ποιότητα είναι ένα μέτρο του κατά πόσον οι υπηρεσίες αυξάνουν την πιθανότητα επιθυμητών εκβάσεων και του κατά πόσον ακολουθούν σύγχρονες πρακτικές, οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία.


Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει δύο σκέλη. Όσον αφορά στα άτομα με ψυχικές διαταραχές, τις οικογένειες τους και τον πληθυσμό συνολικά, δίνει έμφαση στο ότι οι υπηρεσίες πρέπει να επιτυγχάνουν θετικές εκβάσεις. Όσον αφορά στους εργαζόμενους στην υγεία και τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και υπηρεσιών, δίνει έμφαση στην καλύτερη χρήση της σύγχρονης γνώσης και τεχνολογίας» (Quality Improvement for Mental Health WHO, 2003).


Πιο απλά η έννοια της ποιότητας σημαίνει ότι οι υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν με τρόπο που να σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, να  ανταποκρίνονται με πληρότητα και σφαιρικά στις πραγματικές ανάγκες των ιδίων, αλλά και στις ανάγκες των οικογενειών τους, με στόχο να κρατηθεί το άτομο στην κοινότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του.


Από την άποψη αυτών που σχεδιάζουν και παρέχουν  τις υπηρεσίες η ποιότητα σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί  και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία αναλογικά με τους πόρους (σχέση κόστους-οφέλους: όχι μόνο οικονομικού, αλλά και ανθρώπινου), ενώ βασικό πυλώνα της αξιολόγησης αποτελεί η συλλογή και χρήση έγκυρων και αξιόπιστων πληροφοριών.


Η ορθολογική χρήση των πόρων για το σύστημα ψυχικής υγείας αποτελεί καθήκον των εμπλεκομένων στις αποφάσεις, των εργαζομένων στις υπηρεσίες, αλλά και δικαίωμα των ωφελούμενων για τους οποίους διατίθενται (Υ. Α. Υ5β/Γ.Π./οικ 46769). 


Καταλαβαίνουμε ότι σήμερα σε μια εποχή που οι πόροι και η «στήριξη» του κοινωνικού κράτους συμπιέζονται, είναι ακόμα περισσότερο ανάγκη να εξασφαλίσουμε τις διαδικασίες  και να κωδικοποιήσουμε τα στοιχεία που θα αναδείξουν την ποιότητα της δουλειάς μας, θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε λάθη του παρελθόντος και θα αποτελέσουν μια βάση διαλόγου με την Πολιτεία και με τους χρήστες των υπηρεσιών, ώστε οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας να ενταχθούν σε ένα βιώσιμο πλαίσιο με συνέχεια. Όπως προτείνεται και στην αναθεώρηση του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, είναι απαραίτητη η σύσταση μηχανισμού συνεχούς αξιολόγησης με στόχο τη βέλτιστη απόδοση του συστήματος και την ευαισθησία στις μεταβαλλόμενες αλλαγές.


Αυτό το θέμα της ποιότητας, βέβαια, αφορά πρώτιστα την ουσία της δουλειάς μας και την ευθύνη μας απέναντι στους λήπτες των υπηρεσιών μας και στις οικογένειές τους να τους παρέχουμε αυτό που έχουν ανάγκη. 


Για αυτό στην ομάδα εργασίας χρειαζόμαστε απαραίτητα και εκπρόσωπο τόσο των ληπτών όσο και των οικογενειών τους. 


Η Οργανωτική Επιτροπή
 

ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ


Καλώς ήρθατε,

Είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι, από όποιο χώρο και αν προερχόμαστε ότι η Τομεοποίηση αποτελεί την καρδιά ενός δημόσιου κοινοτικού συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας πρωταρχικό μέλημα είναι η υγεία του πληθυσμού και όχι του ατόμου. Αν και ο πληθυσμός αποτελείται από άτομα, η ατομική προσέγγιση και πληθυσμιακή προσέγγιση είναι, κατά πολλές έννοιες, διαφορετικές. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νοσηρότητας, οι επεξηγήσεις για τις πιθανές αιτίες και οι απαραίτητες παρεμβάσεις μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές ή να απαιτούν εναλλακτικές στρατηγικές  στα δύο αυτά επίπεδα. Μόνο σε ένα σαφώς προσδιορισμένο τομέα είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι ανάγκες του πληθυσμού, να σχεδιαστούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητες υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών αυτών, αλλά και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα τους.

Ωστόσο η έννοια της τομεοποίησης είναι σχετικά απλή στην σύλληψη της είναι αρκετά σύνθετη στην εφαρμογή της. Απαιτεί μια ευρεία συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θεσμική κάλυψη και κεντρικό συντονισμό. Στη χώρα μας η ανάπτυξη των Τομέων Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) που αποτέλεσε την κύρια συνιστώσα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης υπήρξε ελλειμματική σε τέτοιο βαθμό που στις περισσότερες περιοχές δεν λειτούργησε καθόλου με αποτέλεσμα η όλη ιδέα της τομεοποίησης να χάσει την εμπιστοσύνη τόσο των επαγγελματιών όσο και των χρηστών. Η τομεοποίηση εφαρμόστηκε μερικώς και οι περισσότερες τομεακές επιτροπές είτε δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά είτε έπαψαν να υπάρχουν. Φαίνεται ότι με μόνο λίγες εξαιρέσεις, οι τομεακές επιτροπές δεν λειτούργησαν ποτέ.

Στα πλαίσιο του Forum, η πρόταση μας είναι να γίνει μια προσπάθεια περαιτέρω διερεύνησης των παραπάνω, συχνά διατυπωμένων διαπιστώσεων. Για το σκοπό αυτό όπως θα δείτε οργανώνεται η ομάδα εργασίας στην οποία κάθε φορέας που συμμετέχει στο Forum θα συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο. Στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια όλοι οι τομείς της Αττικής να εκπροσωπούνται σε αυτήν την ομάδα.

Η ομάδα αυτή θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια δομική αλλά και λειτουργική απεικόνιση των υπαρχόντων τομέων. Είναι σημαντικό να δούμε ποιες υπηρεσίες υπάρχουν αλλά και πως αυτές λειτουργούν και συνεργάζονται. Ας μην ξεχνάμε ότι παρόλα τα προβλήματα το σύστημα λειτουργεί και είναι σημαντικό να δούμε το πως.

Στη συνέχεια το θέμα της τομεοποίησης να συνδεθεί με τον άξονα της αξιολόγησης στο βαθμό που αποτελεί βασική συνιστώσα της. Αποτελεσματικές υπηρεσίες δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχημένες εάν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού.

Να αξιοποιηθούν οι σύλλογοι αυτοεκπροσώπησης με την ενεργή συμμετοχή τους στις ΤΕΨΥ και ως πηγή πληροφοριών σχετικά με την δομική και λειτουργική κατάσταση των τομέων.

Η Οργανωτική Επιτροπή
 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ


Καλώς ήρθατε, 

Σε μια περίοδο που δοκιμάζονται σε όλα τα επίπεδα οι αντοχές ψυχικές και πραγματικές, οι θεσμοί, οι λειτουργίες, οι φιλοσοφίες και οι στόχοι των ανθρώπων που δουλεύουν στο χώρο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, κρίνεται ακόμα πιο επιτακτική η συλλογική σκέψη και δράση. Μόνο η συλλογικότητα και ο επιστημονικός λόγος είναι εργαλεία ικανά να αντιπαρέλθουν μιας σχεδόν καταστροφολογικής ή και καταστροφικής διάθεσης. 

Είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και ίσως αποτελέσει ένα από τα εργαλεία διάσωσης της προσπάθειας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προσπάθειας δημιουργίας ενός ενιαίου για όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. 

Δεν θα μπούμε σε εξειδικευμένες λεπτομέρειες, υπάρχει ειδικός χώρος αφιερωμένος στο blog για αυτό, αλλά είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο πόσο θα ισχυροποιούσε τη θέση των θεραπευτών από όπου αυτοί κι αν προέρχονται και όποια Μονάδα Ψυχικής Υγείας και αν εξυπηρετούν (π.χ. Κινητή Μονάδα, Οικοτροφείο, Κέντρο Ημέρας κτλ) η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου. Θα δοθεί η δυνατότητα να αποτυπώνουν την καθημερινή δουλειά τους άμεσα, να υπάρχει ομοιογένεια στην καταγραφή των στοιχείων και στην χρήση κλιμάκων αξιολόγησης ασθενών, υπηρεσιών και δεικτών έκβασης. Θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά με ενιαία δεδομένα σε εθνικό επίπεδο το τι έχει προσφέρει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και οι άνθρωποι που έχουν συμβάλει σε αυτή. Θα προσδώσει στην ποιότητα των υπηρεσιών και θα ενισχύσει την προσπάθεια για σαφή κριτήρια ποιότητας, αφού αυτά είναι απαραίτητα για την χρηματοδότηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Θα συνδέσει το Υπουργείο Υγείας με όλους τους φορείς και τα νοσοκομεία ώστε να υπάρχει real-time αμφίδρομη ενημέρωση και άρα θα ελαχιστοποιήσει κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης του παραγόμενου κλινικού έργου. Τέλος θα ισχυροποιήσει και τη θέση των ασθενών στο σύστημα, καθώς έτσι θα διασφαλίζεται το απαιτούμενο συνεχές της φροντίδας τους και η σταθερότητα στην θεραπευτική τους πλαισίωση, αφού κάθε ασθενής θα έχει μια ηλεκτρονική ταυτότητα που θα τον συνοδεύει σε κάθε υπηρεσία ψυχικής υγείας που θα αποταθεί. 

Χρειαζόμαστε μια κοινή γλώσσα, μια γλώσσα διασύνδεσης και συνεργασίας με ένα κοινό στόχο, το αμετάκλητο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ελπίζουμε να συμμετάσχετε στην προσπάθεια.

Η Οργανωτική Επιτροπή
 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


Καλώς ήρθατε,

Φανταστείτε πώς θα ήταν αν κάποιος άλλος αποφάσιζε για λογαριασμό σας. Θα μπορούσε να σας απομακρύνει από το σπίτι σας με τη βία, να σας κρατάει κλειδωμένο παρά τη θέλησή σας, να μην τον ενδιαφέρει η γνώμη σας, να σας στερεί το δικαίωμα της εργασίας, της εκπαίδευσης, της οικογένειας, της ψήφου, της ιδιωτικότητας, της επιλογής, του λόγου και του αντίλογου, του ονειρεύεσθαι, του έρωτα και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο και να σας απαγορεύει να ζείτε τη ζωή σας με το σώμα και το πνεύμα σας όπως αυτά είναι. 

Φανταστείτε πώς θα ήταν αν σας καταδίκαζαν σε «πολιτικό θάνατο» χωρίς να έχετε διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη, χωρίς να σας επιτρέψουν ούτε να απολογηθείτε ούτε να εκπροσωπηθείτε από συνήγορο. 


ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; 

Ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πιο αδύναμων χαρακτηρίζει πολιτισμένους ανθρώπους και κοινωνίες.

Η Οργανωτική Επιτροπή
 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


Διεθνής Εμπειρία και Ελληνική Πραγματικότητα για την Υποστηριζόμενη Λήψη Αποφάσεων για τα Άτομα με Αναπηρία, Κ. Νομίδου

Quality Health Care and Human Rights Conditions in a Psychiatric Clinic of a General Hospital, A. Nomidou

Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία: Θεσμοί προστασίας, Ε. Φυτράκης


Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών: Από την ανοχή στην υποστήριξη, Ε. Φυτράκης


Συνδιαμόρφωση προτάσεων για τη συνηγορία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, Σ. Στυλιανίδης και συν

Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία

Καταδικαστικές αποφάσεις Venios και Karamanof κατά Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (γαλλικά)
Καταδικαστική απόφαση Βένιος κατά Ελλάδας (ελληνικά)
Καταδικαστική απόφαση Καραμανώφ κατά Ελλάδας (ελληνικά)

Σχέδιο δράσης της Ελλάδας μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις Venios και and Karamanof κατά Ελλάδας

Καταδικαστική απόφαση Campeanu κατά Ρουμανίας