Social Icons

3 Απριλίου 2013

ΤΟΜΕΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ


Καλώς ήρθατε,

Είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι, από όποιο χώρο και αν προερχόμαστε ότι η Τομεοποίηση αποτελεί την καρδιά ενός δημόσιου κοινοτικού συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας πρωταρχικό μέλημα είναι η υγεία του πληθυσμού και όχι του ατόμου. Αν και ο πληθυσμός αποτελείται από άτομα, η ατομική προσέγγιση και πληθυσμιακή προσέγγιση είναι, κατά πολλές έννοιες, διαφορετικές. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νοσηρότητας, οι επεξηγήσεις για τις πιθανές αιτίες και οι απαραίτητες παρεμβάσεις μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές ή να απαιτούν εναλλακτικές στρατηγικές  στα δύο αυτά επίπεδα. Μόνο σε ένα σαφώς προσδιορισμένο τομέα είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι ανάγκες του πληθυσμού, να σχεδιαστούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητες υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών αυτών, αλλά και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα τους.

Ωστόσο η έννοια της τομεοποίησης είναι σχετικά απλή στην σύλληψη της είναι αρκετά σύνθετη στην εφαρμογή της. Απαιτεί μια ευρεία συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θεσμική κάλυψη και κεντρικό συντονισμό. Στη χώρα μας η ανάπτυξη των Τομέων Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) που αποτέλεσε την κύρια συνιστώσα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης υπήρξε ελλειμματική σε τέτοιο βαθμό που στις περισσότερες περιοχές δεν λειτούργησε καθόλου με αποτέλεσμα η όλη ιδέα της τομεοποίησης να χάσει την εμπιστοσύνη τόσο των επαγγελματιών όσο και των χρηστών. Η τομεοποίηση εφαρμόστηκε μερικώς και οι περισσότερες τομεακές επιτροπές είτε δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά είτε έπαψαν να υπάρχουν. Φαίνεται ότι με μόνο λίγες εξαιρέσεις, οι τομεακές επιτροπές δεν λειτούργησαν ποτέ.

Στα πλαίσιο του Forum, η πρόταση μας είναι να γίνει μια προσπάθεια περαιτέρω διερεύνησης των παραπάνω, συχνά διατυπωμένων διαπιστώσεων. Για το σκοπό αυτό όπως θα δείτε οργανώνεται η ομάδα εργασίας στην οποία κάθε φορέας που συμμετέχει στο Forum θα συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο. Στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια όλοι οι τομείς της Αττικής να εκπροσωπούνται σε αυτήν την ομάδα.

Η ομάδα αυτή θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια δομική αλλά και λειτουργική απεικόνιση των υπαρχόντων τομέων. Είναι σημαντικό να δούμε ποιες υπηρεσίες υπάρχουν αλλά και πως αυτές λειτουργούν και συνεργάζονται. Ας μην ξεχνάμε ότι παρόλα τα προβλήματα το σύστημα λειτουργεί και είναι σημαντικό να δούμε το πως.

Στη συνέχεια το θέμα της τομεοποίησης να συνδεθεί με τον άξονα της αξιολόγησης στο βαθμό που αποτελεί βασική συνιστώσα της. Αποτελεσματικές υπηρεσίες δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχημένες εάν δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού.

Να αξιοποιηθούν οι σύλλογοι αυτοεκπροσώπησης με την ενεργή συμμετοχή τους στις ΤΕΨΥ και ως πηγή πληροφοριών σχετικά με την δομική και λειτουργική κατάσταση των τομέων.

Η Οργανωτική Επιτροπή
 
 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


Διεθνής Εμπειρία και Ελληνική Πραγματικότητα για την Υποστηριζόμενη Λήψη Αποφάσεων για τα Άτομα με Αναπηρία, Κ. Νομίδου

Quality Health Care and Human Rights Conditions in a Psychiatric Clinic of a General Hospital, A. Nomidou

Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία: Θεσμοί προστασίας, Ε. Φυτράκης


Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών: Από την ανοχή στην υποστήριξη, Ε. Φυτράκης


Συνδιαμόρφωση προτάσεων για τη συνηγορία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, Σ. Στυλιανίδης και συν

Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία

Καταδικαστικές αποφάσεις Venios και Karamanof κατά Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (γαλλικά)
Καταδικαστική απόφαση Βένιος κατά Ελλάδας (ελληνικά)
Καταδικαστική απόφαση Καραμανώφ κατά Ελλάδας (ελληνικά)

Σχέδιο δράσης της Ελλάδας μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις Venios και and Karamanof κατά Ελλάδας

Καταδικαστική απόφαση Campeanu κατά Ρουμανίας