Social Icons

3 Απριλίου 2013

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ


Καλώς ήρθατε, 

Σε μια περίοδο που δοκιμάζονται σε όλα τα επίπεδα οι αντοχές ψυχικές και πραγματικές, οι θεσμοί, οι λειτουργίες, οι φιλοσοφίες και οι στόχοι των ανθρώπων που δουλεύουν στο χώρο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, κρίνεται ακόμα πιο επιτακτική η συλλογική σκέψη και δράση. Μόνο η συλλογικότητα και ο επιστημονικός λόγος είναι εργαλεία ικανά να αντιπαρέλθουν μιας σχεδόν καταστροφολογικής ή και καταστροφικής διάθεσης. 

Είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και ίσως αποτελέσει ένα από τα εργαλεία διάσωσης της προσπάθειας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προσπάθειας δημιουργίας ενός ενιαίου για όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. 

Δεν θα μπούμε σε εξειδικευμένες λεπτομέρειες, υπάρχει ειδικός χώρος αφιερωμένος στο blog για αυτό, αλλά είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο πόσο θα ισχυροποιούσε τη θέση των θεραπευτών από όπου αυτοί κι αν προέρχονται και όποια Μονάδα Ψυχικής Υγείας και αν εξυπηρετούν (π.χ. Κινητή Μονάδα, Οικοτροφείο, Κέντρο Ημέρας κτλ) η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου. Θα δοθεί η δυνατότητα να αποτυπώνουν την καθημερινή δουλειά τους άμεσα, να υπάρχει ομοιογένεια στην καταγραφή των στοιχείων και στην χρήση κλιμάκων αξιολόγησης ασθενών, υπηρεσιών και δεικτών έκβασης. Θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά με ενιαία δεδομένα σε εθνικό επίπεδο το τι έχει προσφέρει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και οι άνθρωποι που έχουν συμβάλει σε αυτή. Θα προσδώσει στην ποιότητα των υπηρεσιών και θα ενισχύσει την προσπάθεια για σαφή κριτήρια ποιότητας, αφού αυτά είναι απαραίτητα για την χρηματοδότηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Θα συνδέσει το Υπουργείο Υγείας με όλους τους φορείς και τα νοσοκομεία ώστε να υπάρχει real-time αμφίδρομη ενημέρωση και άρα θα ελαχιστοποιήσει κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης του παραγόμενου κλινικού έργου. Τέλος θα ισχυροποιήσει και τη θέση των ασθενών στο σύστημα, καθώς έτσι θα διασφαλίζεται το απαιτούμενο συνεχές της φροντίδας τους και η σταθερότητα στην θεραπευτική τους πλαισίωση, αφού κάθε ασθενής θα έχει μια ηλεκτρονική ταυτότητα που θα τον συνοδεύει σε κάθε υπηρεσία ψυχικής υγείας που θα αποταθεί. 

Χρειαζόμαστε μια κοινή γλώσσα, μια γλώσσα διασύνδεσης και συνεργασίας με ένα κοινό στόχο, το αμετάκλητο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ελπίζουμε να συμμετάσχετε στην προσπάθεια.

Η Οργανωτική Επιτροπή
 
 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


Διεθνής Εμπειρία και Ελληνική Πραγματικότητα για την Υποστηριζόμενη Λήψη Αποφάσεων για τα Άτομα με Αναπηρία, Κ. Νομίδου

Quality Health Care and Human Rights Conditions in a Psychiatric Clinic of a General Hospital, A. Nomidou

Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία: Θεσμοί προστασίας, Ε. Φυτράκης


Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών: Από την ανοχή στην υποστήριξη, Ε. Φυτράκης


Συνδιαμόρφωση προτάσεων για τη συνηγορία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, Σ. Στυλιανίδης και συν

Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία

Καταδικαστικές αποφάσεις Venios και Karamanof κατά Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (γαλλικά)
Καταδικαστική απόφαση Βένιος κατά Ελλάδας (ελληνικά)
Καταδικαστική απόφαση Καραμανώφ κατά Ελλάδας (ελληνικά)

Σχέδιο δράσης της Ελλάδας μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις Venios και and Karamanof κατά Ελλάδας

Καταδικαστική απόφαση Campeanu κατά Ρουμανίας