Social Icons

17 Ιουλίου 2014

Καταδίκη για το θάνατο ψυχικά ασθενούς από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε, με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του μείζονος τμήματός του (17.7.2014, Centre For Legal Resources On Behalf of Valentin Câmpeanu, προσφυγή no. 47848/08), την Ρουμανία για παραβίαση της ΕΣΔΑ (Ευρ. Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), ως εξής:
- του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή), τόσο στην ουσιαστική όσο και στη διαδικαστική του πτυχή,
- του άρθρου 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή).
Η υπόθεση αφορά το θάνατο, το 2004, σ’ ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενός νεαρού Ρομά, φορέα του ιού ΗΙV και πάσχοντος από σοβαρή ψυχική διαταραχή. Η προσφυγή κατατέθηκε από μια ΜΚΟ για λογαριασμό του θανόντος, ο οποίος δεν είχε κανένα συγγενή.
Το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι εξαιρετικές περιστάσεις της υπόθεσης επέτρεπαν σε μια ΜΚΟ να εκπροσωπήσει το θύμα.
Ο κ. Câmpeanu (Τσαμπεάνου) τοποθετήθηκε σε ιατρικά ιδρύματα που δεν ήταν εξοπλισμένα για να παρέχουν κατάλληλη φροντίδα για την κατάστασή του, μεταφέρθηκε από τη μια μονάδα στην άλλη χωρίς προηγούμενη διάγνωση, και, τελικά, οι αρχές απέτυχαν να διασφαλίσουν την αρμόζουσα θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα.
Οι αρχές, έχοντας επίγνωση της δύσκολης κατάστασης - έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκούς τροφής και έλλειψης θέρμανσης - στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου είχε τοποθετηθεί, έθεσαν αδικαιολόγητα τη ζωή του σε κίνδυνο, όπου τελικά και πέθανε. Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία αποτελεσματική έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του.
Διαπιστώνοντας ότι οι παραβιάσεις της Σύμβασης στην περίπτωση του κ. Τσαμπεάνου αντανακλούσαν ένα ευρύτερο πρόβλημα, το Δικαστήριο συνέστησε στη Ρουμανία να λάβει τα απαραίτητα γενικά μέτρα ώστε να δίδεται η δυνατότητα ανεξάρτητης εκπροσώπησης σε άτομα με ψυχική αναπηρία, κατά τρόπο ώστε να υποβάλουν παράπονα σχετικά με την υγεία και τη θεραπεία τους και αυτά να εξετάζονται από ένα ανεξάρτητο όργανο.

http://hudoc.echr.coe.int/sites/fra/pages/search.aspx#{%22appno%22:[%2247848/08%22],%22itemid%22:[%22001-145577%22]}
 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


Διεθνής Εμπειρία και Ελληνική Πραγματικότητα για την Υποστηριζόμενη Λήψη Αποφάσεων για τα Άτομα με Αναπηρία, Κ. Νομίδου

Quality Health Care and Human Rights Conditions in a Psychiatric Clinic of a General Hospital, A. Nomidou

Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία: Θεσμοί προστασίας, Ε. Φυτράκης


Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών: Από την ανοχή στην υποστήριξη, Ε. Φυτράκης


Συνδιαμόρφωση προτάσεων για τη συνηγορία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, Σ. Στυλιανίδης και συν

Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία

Καταδικαστικές αποφάσεις Venios και Karamanof κατά Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (γαλλικά)
Καταδικαστική απόφαση Βένιος κατά Ελλάδας (ελληνικά)
Καταδικαστική απόφαση Καραμανώφ κατά Ελλάδας (ελληνικά)

Σχέδιο δράσης της Ελλάδας μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις Venios και and Karamanof κατά Ελλάδας

Καταδικαστική απόφαση Campeanu κατά Ρουμανίας