Social Icons

24 Μαΐου 2014

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

 

 
Αποτελούμε μια ομάδα ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οικογενειών και φίλων ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας  που αντιμετωπίζουμε μια σειρά από προβλήματα στην καθημερινή μας ζωή στην Ελλάδα. Έχουμε δημιουργήσει κάποιους συλλόγους (Σύλλογος Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», Σύλλογοι Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία - ΣΟΨΥ, Κίνηση Αδερφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας – ΚΙΝΑΨΥ κτλ) και συνεργαζόμαστε με το Φόρουμ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, διότι η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι πολύ άσχημη και χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Και αυτό δεν είναι υπερβολή! Αυτό που βιώνουμε ως λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως οικογένειες είναι καθημερινές παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας ως Ελλήνων πολιτών, στιγματισμό, κοινωνική απομόνωση, περικοπές στα επιδόματά μας και ελλείψεις στα φάρμακά μας ή μεγάλη αύξηση στην τιμή τους. Επιπλέον, είμαστε εντελώς αποκλεισμένοι από κάθε διαδικασία συζήτησης, λήψης αποφάσεων, επεξεργασίας και εφαρμογής όσον αφορά τις πολιτικές και τον σχεδιασμό στην ψυχική υγεία. Είμαστε οι τελικοί αποδέκτες μιας σειράς πολιτικών που στην ουσία είναι ενάντια στην προσπάθεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. 

Σας ζητάμε να μας ακούσετε και να συνδράμετε στην  υπεράσπιση
του δικαιώματός μας να έχουμε λόγο σε ό,τι αφορά τις ζωές μας και τις οικογένειές μας.
Συνηθίζουμε να λέμε «τίποτα για τους λήπτες, χωρίς τους λήπτες»,
αλλά η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ στην Ελλάδα.
Σας παρακαλούμε μην αγνοήσετε την έκκλησή μας.
Βοηθήστε μας να ακουστούμε.
Σας χρειαζόμαστε ως συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια.


Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλη μια ευκαιρία!


ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ 
  • Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας παραβιάζονται. Η διαδικασία της εισαγωγής μας στο νοσοκομείο γίνεται με βίαιο τρόπο, με την διαμεσολάβηση αστυνομικών χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση και το πιο συχνό σε συνθήκες που προσβάλουν την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη υπόστασή μας.  Έχουμε ακόμα το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε ποσοστό ακούσιων νοσηλειών, το οποίο αγγίζει το 60%. Προασπίστε το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε θεραπευτική φροντίδα με επίκεντρο τον άνθρωπο, σε υπηρεσίες στην κοινότητα και όχι σε ιδρύματα. Προστατέψτε τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Η τομεοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστες και απειλούνται με συρρίκνωση, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αν και έχει θεσμοθετηθεί με νόμο από το 1999. Οι Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ήταν πραγματικά ενεργές και δεν συμπεριελάμβαναν στην σύνθεσή τους ούτε λήπτες υπηρεσιών ούτε οικογένειες. Βοηθήστε να εφαρμοστεί η Τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και προαχθεί η ενεργός συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών και των οικογενειών τους στις αντίστοιχες επιτροπές.
  • Ως τώρα η ψυχιατρική αποκατάσταση και η αποασυλοποίηση βασίστηκε στις οικογένειες των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι δομές στην κοινότητα είναι λίγες και δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε περισσότερες που να καλύπτουν όλο το φάσμα των πολύπλευρων αναγκών μας. Η τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις κινηθήκαμε προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός. Τα δικαιώματα των οικογενειών παραμένουν κατακερματισμένα και οι ανάγκες τους αντιμετωπίζονται αποσπασματικά. Η έλλειψη των κοινωνικών υπηρεσιών και αναγκαίων δομών στην κοινότητα αναγκάζουν τις οικογένειες να καταφεύγουν σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές για να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για τους ανθρώπους τους που πάσχουν. Το οικονομικό βάρος είναι δυσβάστακτο για τις ήδη επιβαρυμένες οικογένειες. Η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα απειλείται με διάσπαση και η κυβέρνηση ωθεί τις οικογένειες, τους πάσχοντες και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα όριά τους, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Στηρίξτε την αύξηση των υπηρεσιών στην κοινότητα, την προσφορά δωρεάν, επαρκών και ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας. Βοηθήστε στην εξασφάλιση κατάλληλης και προσιτής φαρμακευτικής αγωγής.  Στηρίξτε τις οικογένειες. Εξασφαλίστε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους, ώστε να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Βοηθήστε στην ευαισθητοποίηση και στην ενεργό συμμετοχή της κοινότητας ώστε να καταπολεμηθεί το στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
  • Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει με βίαιο τρόπο τα δύο μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία στην Αθήνα και υπάρχει μια τεράστια απειλή για το τι θα γίνουν οι άνθρωποι που για δεκαετίες έζησαν εκεί. Παράλληλα αυτά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία αποτελούν τους πυλωρούς για έναν τεράστιο αριθμό οξέων περιστατικών από όλη την Ελλάδα. Για να το κάνουμε ξεκάθαρο: όλοι επιθυμούμε να κλείσουν αυτά τα ιδρύματα, ΑΛΛΑ όχι βίαια. Να μετασχηματιστούν με ένα συντονισμένο σχέδιο και να εξασφαλιστεί ότι αντικαθίστανται με τις αναγκαίες δομές στην κοινότητα που θα καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που λάμβαναν εκεί υπηρεσίες.  Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει από την Πολιτεία ξεκάθαρο σχέδιο και απάντηση τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Υπάρχουν μόνο ασκήσεις επί χάρτου, μα εδώ μιλάμε για ευάλωτους ανθρώπους και όχι για αριθμούς. Μην κλείνετε τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία προτού εξασφαλιστεί ο μετασχηματισμός τους στις κατάλληλες και αναγκαίες δομές στην κοινότητα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 
  • Διαφαίνεται μια ξεκάθαρη απειλή ότι το Σύμφωνο για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ θα γίνει απλά ένα διαχειριστικό εργαλείο για την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει με βίαιο τρόπο στην υλοποίηση μιας διαστρεβλωμένης αντίληψης για το τι σημαίνει ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αποκατάσταση και ανάρρωση. Πολλοί από τους στόχους του Συμφώνου δεν υλοποιήθηκαν, κανείς από την ΕΕ δεν παρακολουθεί και δεν αξιολογεί την πορεία και σε κάθε περίπτωση εμείς οι ίδιοι (πάσχοντες και οικογένειες) είμαστε αποκλεισμένοι από την διαδικασία, ενώ τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά ως την ώρα. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το τι θα συμβεί μετά το 2015 (που «λήγει» το Σύμφωνο και η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη και την χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας). Ενδεικτικό είναι ότι η χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι μειωμένη σε επικίνδυνο βαθμό. Εξασφαλίστε εκ μέρους της ΕΕ – μια και η Ελληνική Πολιτεία δεν το έχει εξασφαλίσει – την παρακολούθηση και αξιολόγηση της διαδικασίας με εξωτερικούς αξιολογητές και με έναν αντικειμενικό τρόπο, ώστε να αποδειχτεί εάν πράγματι οι στόχοι του Συμφώνου επιτεύχθηκαν και αν αυτό οδήγησε σε πραγματικές αλλαγές και εφαρμοσμένες πρακτικές. 
  • Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα είναι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Αθήνα. Η κατάσταση στην επαρχία, στα νησιά, στις μικρότερες πόλεις και στα χωριά είναι δραματικά χειρότερη. Το μόνο μοντέλο υπηρεσιών που μπορεί να παράσχει κατάλληλη φροντίδα σε απομακρυσμένες περιοχές είναι οι Κινητές Μονάδες, οι οποίες όμως είναι εξίσου υπό απειλή κατάρρευσης όπως όλες οι υπηρεσίες, αν δεν εξασφαλιστεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο λειτουργίας και χρηματοδότησης από την Πολιτεία. Εξασφαλίστε την απαιτούμενη φροντίδα για τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας που ζουν εκτός Αθηνών, στην επαρχία, στα νησιά, στις μικρές πόλεις και στα χωριά.
  • Η αυταπάτη των ειδικών της ψυχικής υγείας ότι έχουν όλες τις απαντήσεις και ως εκ τούτου μπορούν να μιλούν εξ’ ονόματος των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους πρέπει να διαλυθεί. Εμείς οι λήπτες και οι οικογένειες πρέπει να βρισκόμαστε στο επίκεντρο των συζητήσεων και της διαμόρφωσης των πολιτικών και των στρατηγικών. Πρέπει να έχουμε την ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη ζωή και όχι απλά να υπάρχουμε. Πρέπει να έχουμε την ευκαιρία για πραγματική ανάρρωση και αποκατάσταση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών το οποίο θα λειτουργεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και ως εκ τούτου θα φροντίζει για την βελτίωση των ικανοτήτων τους και την εξασφάλιση μεγαλύτερης αυτονομίας. Προωθείστε την ενεργό συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους σε όλες τις διαδικασίες που τους αφορούν. 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ

Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποασυλοποίηση και κοινωνική-κοινοτική ψυχιατρική εάν δεν εξασφαλίσουμε ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα  την ύπαρξη επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα και την δυνατότητα για συνεχιζόμενη κατάρτιση και εργασία. Αυτά είναι τα σημαντικότερα εργαλεία για την ανάρρωση και την πραγματική αυτονομία των ανθρώπων. Αυτή η διαδρομή ξεκινάει μέσα από την προσωπική προσπάθεια για να αλλάξει η κουλτούρα γύρω από την ψυχική ασθένεια και εκτείνεται ως την πρόκληση της παραγωγικότητας και την δυνατότητα για πραγματική κοινωνική και εργασιακή ένταξη. Όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ομόφωνη στάση και υποστήριξη από τη μεριά των κέντρων λήψης αποφάσεων αλλά και ακτιβιστών σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για ανάκαμψη και επαναπροσδιορισμό της πορείας. Εξάλλου, αυτό δεν είναι μόνο ένα εθνικό θέμα, είναι ένα διεθνές θέμα. Δεν είναι μόνον θέμα ψυχικής υγείας, αλλά θέμα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


Κατεβάστε το Μανιφέστο στα Ελληνικά : εδώ

Download Manifesto in English : here



 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


Διεθνής Εμπειρία και Ελληνική Πραγματικότητα για την Υποστηριζόμενη Λήψη Αποφάσεων για τα Άτομα με Αναπηρία, Κ. Νομίδου

Quality Health Care and Human Rights Conditions in a Psychiatric Clinic of a General Hospital, A. Nomidou

Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία: Θεσμοί προστασίας, Ε. Φυτράκης


Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών: Από την ανοχή στην υποστήριξη, Ε. Φυτράκης


Συνδιαμόρφωση προτάσεων για τη συνηγορία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, Σ. Στυλιανίδης και συν

Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία

Καταδικαστικές αποφάσεις Venios και Karamanof κατά Ελλάδας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (γαλλικά)
Καταδικαστική απόφαση Βένιος κατά Ελλάδας (ελληνικά)
Καταδικαστική απόφαση Καραμανώφ κατά Ελλάδας (ελληνικά)

Σχέδιο δράσης της Ελλάδας μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις Venios και and Karamanof κατά Ελλάδας

Καταδικαστική απόφαση Campeanu κατά Ρουμανίας